NYITVATARTÁS: MINDEN NAP 11:00 - 22:00 óráig

Termek / Receptek / Étlap

TERMEK

Az étterem közvetlenül az 5-ös főútvonal mellett, a 71. km-kőnél helyezkedik el. A nádfedeles épület megjelenése, kialakítása a hagyományos népi építészeti jegyeket hordozza magán. Belső helyiségeket a tradicionális eszközök, használati tárgyak díszítik, a Bozsó terem falát Bozsó János festőművész által készített festmények ékesítik.

Az épület előtt megfigyelt parkoló található, és a gyerekek részére egy vadonatúj színes játszótér került kialakításra.

Az Öreg Tanyacsárda mellett található Magyarország első Tanyamúzeuma.

A csárda  a’la carte étteremként működik, de családi rendezvény, céges ebéd/vacsora, tréning, esküvő helyszíne is lehet.

oreg tanyacsarda tervrajz

Terület
(m2)
Magasság
(cm)
Színház
(fő)
Classroom
(fő)
U-forma
(fő)
Banquet
(fő)
Természetes fény Légkondicionált Korlátlan
Internet-
elérhetőség
Öreg csárda
/a’ la carte/
120 290 100 + +
Bozsó terem 48 265 50 30 32 50 + +
Különterem 76 290 90 50 66 80 + + +
Pandaj és Palotai szárny 200 300 160 100 180 200 + +
Kerthelyiség 380 80 200 + Párásító ventilátorokkal felszerelt +
Muskátlis terasz 150 290 150 100 80 120 + +
Muskátlis
Kerthelyiség
100 80 150,
ill. korlátlan
+ +

A fentiek figyelembevételével kívánság szerint lehet a rendezvények részére termet választani.

Nagyobb létszámú csoportok rendezvényei számára az Új Tanyacsárdát ajánljuk.

Pl.: partnerparti, céges családi nap, esküvő

Az Új Tanyacsárda Budapesttől 63 km-re, az 5 sz. főútvonaltól kb. 400 m-es távolságra, Lajosmizse és Felsőlajos között helyezkedik el. A létesítmény mintegy 50 hektáros területen terül el, festői környezete a magyar Alföld romantikus hangulatát idézi. Az Új Tanyacsárda területe és létesítményeinek adottsága alapján alkalmas a nagyobb létszámú csoportok fogadására, egész napos rendezvények megszervezésére. Számos alkalommal láttunk már itt vendégül több, mint 2000 főt.

uj tanyacsarda tervrajz

Terület (m2) Magasság
(cm)
Színház Classroom
(fő)
U-forma
(fő)
Banquet
(fő)
Természetes fény Korlátlan
internet elérhetőség
Zöld terem 220 500 100 100 200 220 + +
Barna terem
/"L" alakú/
204 290 300 180 160 200 + +
Somodi szín 50 500 60 40> 40 50 +
Nagy szín 440 500 600 360 300 400 + Párásító ventilátorokkal felszerelt
Kemencés ház 260 500 300 200 150 200 + Párásító ventilátorokkal felszerelt

latvanykonyha 1 Az érkező násznépet a csárda udvarán látványkonyha várja. Szakácsaink a vendégek előtt bográcsban szabad tűzön készre főzik a gulyáslevest vagy a pörköltet, és nyárson forgatják a töltött csirkét vagy malacot. Grill-kocsin, faparázson készülnek a rostonsültek. A látványkonyha ízletes ételei is az ünnepi asztalra kerülnek.

menyasszonyrablasCsikósaink meghajtják a ménest, majd egy óvatlan pillanatban hintóval elrabolják a menyasszonyt. A vőlegény a rablók után lovagol. A vendégek lovaskocsikra szállnak és kikocsiznak a tribünre, ahol találkoznak az ifjú párral. Ezt követően a vőlegény megpróbálja kiváltani az elrabolt menyasszonyt. A vőlegény feladata az  üveg leverése karikás ostorral.

üvegleverés

Mesterszakácsaink látványkonyhával fogadják a vendégeket.grillparty

Kemencében libamáj sül.
Nyárson forgatják a malacot és a csirkét.
Szabad tűznél gulyás fő bográcsban.
Grill-kocsin sütik a rostonsülteket, büféasztalról kínálják a házi savanyúságokat és a desszerteket.

Ez a program kitűnő kiegészítője vállalati rendezvényeknek, termékbemutatóknak, társas összejöveteleknek.

lezerharc 1Bárki nagyon jót játszhat, hölgyek, urak, kicsik és nagyok, mozgékonyak és kicsit lustábbak is.

A játékot két vagy több csapat játszhatja egyszerre, a játéktípusok szinte végtelen lehetőségével. A játékmester különböző számú csapatokat alakíthat ki, amiket akár játék közben is lehet variálni, amennyiben a klasszikus kétcsapatos játék már unalmas. A csapatokon belül különböző státuszokat kaphatnak a játékosok, amelyek befolyásolják az általuk használt felszerelések tulajdonságait (felprogramozását).

lezerharc 2Az általunk használt csúcstechnikával szerelt fegyverek különféle több módon állítható effekteket adnak lövés, illetve találat esetén. Ez ad információt arról, hogy a leadott lövés (mivel nem látható) célba talált-e, illetve a kapott lövések számától függően valaki sérült, vagy el kell hagynia a játékteret, mert kifogyott az "életekből".

A lézerharc a játékosokra és a környezetre is teljesen ártalmatlan!

Min. 10 db, max. 100 db felszerelés bérelhető.

Érkezés az Új Tanyacsárda parkolójába, ahol lovas kocsik várják az érkezőket. A vendégek kocsikra szállnak és megkezdődik a kb. 10 km hosszú kocsikázás, melynek folyamán gyönyörködhetnek a puszta változatos és szebbnél szebb látnivalóiban. Majd érkezés egy paraszttanyára, ahol a tanyagazda pálinkával, a háziasszony pedig pogácsával fogadja a lovas kocsival érkezőket.Turos_batyu1

A vendégeknek bemutatja a „birodalmát” és meghívja látogatóit egy magyaros ebédre, mely mellé saját érlelésű borát kínálja.

 Menü:

parasztos húsos tál- hideg libamáj
paprika, paradicsom, uborka, hagymakarikák
vegyes sajtízelítő, kőrözött
ízes bukta
gyümölcstál
kávé, bor, szódavíz

A program kb. 3 óra hosszan tart.

Játékos főzőtanfolyam ebéddel vagy vacsorával egybekötve

fozotanfolyam 1Ez az a program, ahol a vendégek kemencében és nyárson sütnek, bográcsban főznek. Mindezt egy hamisítatlan eredeti parasztkörnyezetben teszik.
Vendégeink kötényeket és késeket kapnak. Mindenki segít a főzésben. Részben nyers és ahol ezt igényli, előre főzött anyagokkal dolgoznak a résztvevők.

Mesterszakácsunk segítségével bográcsgulyást főzünk szabad tűznél, hozzá finom házias kenyeret sütünk. A vendégek a nyersanyagokat hámozzák, aprítják, csipetkét készítenek. A fűszerezésben a főszakács is segít. Igény esetén cserépedényben töltött káposztát készítünk vagy csirkét sütünk nyárson. Emellett számos más étel közül is választhatnak, hogy mit szeretnének elkészíteni. Desszertnek az asztalra a Tanyacsárda specialitása, a tejes pite kerül.

fozotanfolyam 2

A munka után következik az ízletes ebéd vagy vacsora, melyben szerepel a v

endégek közreműködésével készült ételsor is. Cigányzene mellett, jó hangulatban fogyasztják el saját főztjüket a "profi szakácsok".

5-10 főtől akár 300 főig szervezünk főzőversenyt. 10-15 étel egyidejű elkészítése is lehetséges.

A program lovasbemutatóval kombinálva is megrendelhető.

gulyás party  2Érkezés az Új Tanyacsárda parkolójába. A buszokat csikósok fogadják, majd kiszállás után a vendégeket a csárda udvarán vagy a nyári szín alatt frissen sült pogácsával és pálinkával kínáljuk.

Pusztai kocsikázás az alföldi táj homokbuckái között lovas kocsikkal.
Méneshajtás, majd a vendégek átsétálnak a tribünhöz. A ménesgazda fajtaismertetést tart a lóállományról és az őshonos magyar állatokról, a rackajuhról és a magyar szürkemarháról.

Ezután zeneszóra felvonulnak a szereplők lovakkal, hintókkal, ökrös fogattal és köszöntik a vendégeket. A lovasbemutató következik - pusztaötös, négyes fogathajtás, csikósok ügyességi feladatai, szamáridomítás stb.
A vendégek a csárda udvarára sétálnak, ahol a gulyás bográcsban fő. Ebéd cigányzen

gulyás party 1

ével az étteremben.

Magyaros gulyásparti menüje:

hideg paraszttál
bográcsgulyás szabad merítéssel
lángoló tejes pite
bor karafból, amennyi jól esik

Ebéd után búcsú a csárdától és a pusztától vagy részvétel egy délutáni programon.

nosztalgia gozos 1A Nosztalgia gőzös a budapesti Nyugati pályaudvar Ferenc József várójától vagy rövidebb útvonalat választva az üllői állomásról indul. A vonat személyzete is eredeti kosztümben teszi hitelessé a múltba történő utazást. A vagonok berendezése, hangulata a század eleji emlékeket idézi. A vendégeket útközben hideg falatokkal kínálják, és közben tangóharmonikás szórakoztatja őket. A lajosmizsei érkezéskor csikósok állítják meg a vonatot, majd egy-két hölgy-utast "elrabolva" fűszerezik izgalommal a hangulatot. A többieket lovas kocsik szállítják a lovasbemutató színhelyére. A bemutató után a vendégek a Tanyacsárdában fogyasztják el az ebédjüket vagy vacsorájukat. Kapcsolható még a programhoz egy eredeti autentikus parasztlakodalom is, kiegészítve a tradicionális élménysort a magyar pusztában.

okorsutes 1Gazdag és ízletes menü "Kerti parti" jellegű estékre, tábortűzzel, romantikus, látványos egyedülálló élmény!
Szakácsaink a vendégek előtt nyárson forgatják az ökröt. A vendégek besegíthetnek a nyárs forgatásába és az ökör ünnepélyes felszelésébe.

Menüajánlatunk:
- mizsei raguleves
- tűzdelt ökörsült párolt káposztával, magyaros tört burgonyával
- lángoló tejes pite

Nagyobb létszámú csoportok részére ajánlott program.

A pusztakaland elnevezésű új programunk célja egy olyan élményprogram megszervezése, lebonyolítása, melyben a résztvevők kisebb-nagyobb csapatokat alkotva teljesíthetik a különböző feladatokat, amelyek: fizikai kihívásokat tekintve könnyedek, szórakoztató elemeket tartalmaznak.

Játék menete:
A játékosok csapatokba szerveződnek és indulnak a játékok. A játékok között a csapatok folyamatosan forognak, mindenki kipróbál mindent.
Vezetéstechnika – Trabant pálya

trabantszlalomTrabantszlalom
Jó móka kipróbálni és nosztalgiázni egy régi NDK-s járművel. A trabantszlalom egy ügyességi feladat, mely során egy akadálypályát kell teljesíteni – hibamentesen.
Tapasztalatból mondjuk, mindenkinek tetszeni szokott.

Óriás trabant puzzle
Trabant transzfer
Trabant rally
Trabant festés

2. Terepjáró pálya

terepjáróVezetéstechnikai pályánkon, tapasztalt oktatóink segítségével gyakorolhatják vendégeink a veszélyesnek tűnő dőlésszögek határait súrolva, a terepen felmerülő bonyolultabb helyzetek megoldását, ügyeskedhetnek a kijelölt kapuk között. Mindenki kipróbálhatja milyen egy igazi terepjárót vezetni terepen.

3. Kerékpáros pálya - Fordított kormányzású kerékpár, Csiga Bringa, Tandem kerékpár

„Fordított kormányzású kerékpár”
„Csiga-bringa”
„Tandem kerékpár”

Katapultok ligája
A méretes, régmúltat felidéző darabokat sokkal szelídebb célra fogjuk be. E fából készült gigászi szerkezeteket először a csapatok összeállítják egy rajz segítségével (kb. 40 perc), majd célba lövési tudásukat tehetik próbára.

quadozásQuadozás
Az egyre népszerűbb négykerekű terepmotorokkal ismerkedhetnek meg a kijelölt pályákon, természetesen megfelelő oktatás után. A járművek vezetése nem jelent problémát, hölgyek részére is ajánlott s maradandó élményt biztosít az összes résztvevő számára. Több száz fős rendezvény esetén pár darab quad is tökéletes élményt nyújt több órás program esetén.

Íjászat – világbajnok vezetésével
Lehetőséget kínálunk az ősi fegyver kipróbálására. Ehhez biztosítjuk az íjakat, nyilakat, vesszőfogókat, céltáblákat, oktatókat. Mindenkinek segítünk, hogy sikerélményben legyen része az íjfeszítésben (kisgyermekek, hölgyek, férfiak).

lezerharc 1Lézerharc – a kiserdőben – külön pontban fent van már, de ide is javasoljuk

Bárki nagyon jót játszhat, hölgyek, urak, kicsik és nagyok, mozgékonyak és kicsit lustábbak is. A játékot két vagy több csapat játszhatja egyszerre, a játéktípusok szinte végtelen lehetőségével. Az általunk használt csúcstechnikával szerelt fegyverek különféle több módon állítható effekteket adnak lövés, illetve találat esetén. Ez ad információt arról, hogy a leadott lövés (mivel nem látható) célba talált-e, illetve a kapott lövések számától függően valaki sérült, vagy el kell hagynia a játékteret, mert kifogyott az "életekből". A lézerharc a játékosokra és a környezetre is teljesen ártalmatlan!

Buborékfoci

buborékfociA buborékfoci játékszabálya megegyezik a fociéval egyetlenegy apróságnak nem mondható különbséggel a játékosok szabadon és büntetlenül mehetnek egymásnak, lökhetik fel egymást. Az „ördögi” szerkezet, maga a ballon megvédi viselőjét minden sérüléstől, horzsolástól, balesettől. A játékosokat nyaktól térdig a ballon védelmét élvezik, így minden nemű ütközés, csel élménnyé válik.

Játékos vetélkedőPusztasí

Csapatokat alakítunk ki, majd névválasztás és csatakiáltás. A versenyszámok győzteseit a helyszínen jutalmazzuk. Jutalmak lehetnek: kis üveges barackpálinka, üveges bor, paprikafüzér, stb.

ALAPJÁTÉKOK

1. Üvegleverés ostorral
2. Patkódobálástű
3. Talicskatolás.
4. Zsákban futás
5. Játék lopóval
6. Pusztasí
7. Tűkeresés a szénakazalban

A puszta olimpia a következő Extra játékokkal egészíthető ki:

Libaterelés „Állati játékok”zsák
Tojássejberolás
Szamár póló „Állati játékok”
Kettesfogat akadályhajtás „Állati játékok”

Az érkező vendégeket pogácsával, pálinkával fogadjuk. Szüreti életkép megjelenítése, szüreti koszorú, szüreti kapu, stb. Az életkép megjelenítésében népviseletbe öltözött lányok és fiúk segítenek.szureti mulatsag 2

A szüreti mustkészítés műveleteinek  (szőlődarálás, és préselés) bemutatása, a munkálatokba a vendégeket is bevonjuk. Az elkészített mustból mindenki maga meríthet. A bográcsokban finom szüreti ételspecialitások készülnek.

A vendégek szórakoztatására lovasbemutatót tartunk, valamint pusztai kocsizásra invitáljuk őket. A jó hangulatról cigányzenekar gondoskodik.

Érkezés egy tanyára, ahol a tanyagazda személyesen fogadja a vendégeket, bemutatja "birodalmát", a gazdaságukat, háziállataikat. A gazda saját termésű borával kínálja a vendégeket és megtanítja őket a lopózás tudományára, a gazdasszony gyümölcsöt kínál. A vendégek kedvük szerint időzhetnek a tágas udvarban.

Majd továbbindulás a lovasbemutató színhelyére, ahol megtekintik a bemutatót és azt követően a Tanyacsárdában fogyasztják el a résztvevők ízletes ebédjüket cigányzene mellett.

A vendégek szállítását vállaljuk az ország bármely pontjáról.

Igény esetén népviseletbe öltözött személyzetcéges rendezvények 6
kíséri a vendégeket.Természetesen a barackpálinka és a frissen sült pogácsa sem hiányozhat a buszról.

Amerikai western party a hamisítatlan magyar pusztán

western party 1Nem csupán lovasbemutatónkat fűszerezzük meg egy eredeti western show-val, de az asztalra is az alkalomhoz illő ételek kerülnek.

A csárda bejáratánál már western hangulat fogadja a vendégeket. Felszolgálóink cowboy stílusban: farmerben, kockás ingben, nyakukban kendővel szolgálják ki a vendégeket. A terítés és a dekoráció hűen tükrözi western kocsmák hangulatát.

Az érkezőket büféasztallal várjuk, amelyen a bivalyhús buciban, ugyanúgy megtalálható, mint a frissen sült tökmagos és túrós pogácsa. A finom ízeket  Whisky-vel, üdítővel és sörrel öblíthetik le a vendégek.
Igény esetén ökröt is sütünk látványban a vendégek előtt, mely elmaradhatatlan része a western partynak. A vendégek segíthetnek az ökör forgatásában és felszeletelésében.

Western ebéd menüje (lehet büféasztalos vagy felszolgált is):

Levesek:

Hideg gyümölcskrémleves
Mexikói jérceraguleves

Főételek:

Colorado csirkeszárnyak chilis mártással
Grill kolbászkák kincskereső salátával
Texas-i pecsenye áfonyás- boros laskagombaraguval
Canada pulykamedalion sült burgonyával
Préri ökörhús párolt káposztával, kukoricás rizzsel (igény esetén: ökörsütés)
Salátabár: friss zöldségek és salátaöntetek

Édességek:

Óriás pite juharsziruppal
Diós guba forró csokival

Programajánlataink délelőttre és délutánra

A vendégek csapatokat alakítanak, egy-egy törzset. Ezek a törzsek vetélkednek a nap folyamán egymással, felváltva az egyes helyszíneken. Minden versenyszámban értékeljük a törzsek teljesítményét, és a nap végén jutalmazzuk.

A törzsek feladatainak a következőket javasoljuk.

Színes vadnyugati programok közül választhatnak a vendégek, úgy mint

Az érkező vendégek öltözékének pontozása
Törzsi arcfestés
Készülődések: indián fejdíszkészítés, tarsolykészítés bőrből, törzsi koszorú készítése
Íjászverseny
Rodeo bika, tehénfejés, lasszódobálás, zsákban futás, tűkeresés szénakazalban, szkander bajnokság
Country táncház
Tűzrakás, kincskeresés,

És még sok más érdekes program.

Western show

A zenés show tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek színessé, gazdaggá teszik a vadnyugatról alkotott képünket. Indián lovasbemutató íjászattal, lándzsadobással. Western falu részlet Cowboyokkal, pisztolypárbajjal, lovas üldözéssel, kötéllel húzatással.

Trükklovaglás látványos elemekkel, tűzön átlovaglás.

Jelmezben, zenével, 4 lovas, 4 lovász-statiszta,

műsorvezetővel: 30 perces

csaladinap 1Ha megtalálta a megfelelő időpontot, és meghatározta a létszámot, akkor hívjon bennünket és bízza ránk a családi nap megszervezését! Az Öreg és az Új Tanyacsárda tágas teraszai, termei, szabadtéri területei kiválóan alkalmasak egy színvonalas rendezvény helyszínének.Ha közösen kiválasztottuk a megfelelő helyszínt, segítünk a program összeállításában. A programokat tudjuk egy koncepció köré csoportosítani, de lehetséges tematizálás nélkül is családi napot szervezni. A lényeg, hogy a vendégek apraja és nagyja jól érezze magát, és egy vidám napot töltsenek együtt.

csaladinap 2Ízelítő a programjainkból, a teljesség igénye nélkül:

• Méneshajtás és lovasbemutató
• Kocsikázás lovas kocsin a pusztában
• Közös főzés a vendégekkel – Főzőtanfolyam vagy főzőverseny
• Arcfestés és kézműves foglalkozás
• Pusztaolimpia – Játékos vetélkedő
• Íjászat – kétszeres világbajnok vezetésével
• Jósnő, Látóasszony jövendőt mond
• Vidámpark kicsiknek és nagyoknak
Rodeó bika,
Felfújható csúszdás akadálypálya,
Légvár,
Élő csocsó,
Kalandpark,
Quadok, terepjárók
Lengőteke, Kötélhúzás
• Focipálya
• Csocsó-asztal, Ping-pong, Asztali léghoki
• Buborékfoci
• Hőlégballonozás
• Vattacukor kóstoló

csaladinap 3A családi nap programja mellett segítünk összeállítani a rendezvény gasztronómiai kínálatát is. A babgulyás, sült kolbász, palacsinta mellett számos ötletünk van, mellyel felejthetetlenné tudjuk tenni ezt a napot. A közös grillezés, nyárson sütés és finom falatok után sok vendégünk később is szívesen tér vissza hozzánk.

- Életkép a cigányéletből - 

Eredeti cigány környezetben, a régi szokásokat felelevenítve bemutatjuk a cigányok kultúráját, mindennapi életét, dalait, táncait.

cigányosan 1Érkezéskor maga a vajda fogadja a vendégeket a cigány falu közepén, a haranglábnál, pogácsával, pálinkával, miközben a cigány nép, a táncosok ekhós szekéren cigányzene mellett, nótázva beszekereznek a faluba. A pergős táncos jelenetek mellett láthatunk munka közben vályogvetőt, fafaragót, kovácsot. A kemencében cipó sül, a nyárson forog a malac, a vendégek pedig a cigány néppel együtt mulatnak, játszva szórakoznak. A felállított asztalokon magyaros hideg falatokkal, a bográcsgulyásból leves-kóstolóval, hordókból folyó borral üthetik agyon éhségüket, szomjukat a Vajda vendégei.

cigányosan 2Asztalra kerül a sültes tál cigánypecsenyével, salátával, majd a híres lángoló pitét is megkóstolhatják a résztvevők. Meggyúlnak a tábortüzek, a cigányok a tűz körül leheveredve tovább mulatnak, jönnek a virtuskodó szóló táncok, a lágy hangú, kicsit szomorkás cigány dalok.

Tréfás játékok, mint a csók a cigány lánynak a kendő alatt, vagy az üveges tánc, a fakanalazás emelik a hangulatot.

Kb. 3 órás programidő 

A program késő délutáni kezdéssel, vacsorával egybekötve ajánlott és kombinálható lovasbemutatóval.

Az Öreg és Új Tanyacsárdában több helyszín áll rendelkezésre, melyek ideálisak tréningek és meetingek megtartására. Válassza a Tanyacsárdát és biztos lehet benne, hogy a meetingre és tréningre fordított ideje és pénze megtérül, hiszen egy nyugodt, technikai eszközökkel jól felszerelt helyszínt választ, ahol a hatékony munkát semmi sem zavarja. Mesterszakácsaink közben gondoskodnak arról, hogy kulináris élvezetekben részesüljenek vendégeink.
Amit kínálunk:
• Négy különböző helyszín (csárdánként) létszámtól függően esetleg meeting a pusztában
• Technikai eszközök biztosítása
• Házi készítésű pogácsa vagy édes sütemény vagy friss gyümölcsök kóstolója a szünetekben
• Frissen főzött Caffé Perté kávé, cappuccino, tea, ásványvíz, rostos és szénsavas üdítők egész nap

 

öreg Tanyacsárda 1
Mesterszakácsok által elkészített finom ebédmenük
Ingyenes őrzött parkoló
Kiegészítő programok igény szerint

meeting 1

 

Többféle mezőgazdasági programot is kínálunk a mezőgazdaságban jártas szakembereknek vagy a magyar mezőgazdaság iránt érdeklődő külföldi csoportoknak. Idegenvezető segítségével idegen nyelven is lebonyolíthatóak a programok.mezőgazdasági program 1

Az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

Gabona (rozs) termőterület bemutatása Lajosmizse környékén
Fóliasátras és szabadföldi gabonaterület (búza, árpa, rozs, köles, lucerna) bemutatása Tiszakécskén
Eperföld megtekintése Lajosmizsén
Alma, szilva, sárgabarack, meggy vagy más termőterület bemutatása Lajosmizse környékén
Ökogazdaság látogatása
Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra megtekintése pálinkakóstolóval
Libatelep megtekintése Lajosmizse környékén
A Tanyacsárda lipicai lovas telepének megtekintése helyben – Új Tanyacsárda
Szarvasmarhatelep (szürkemarha is) bemutatása Kocséron

A programot igény szerint össze lehet kötni egy kellemes ebéddel/vacsorával az Öreg vagy az Új Tanyacsárdában, esetleg egy lovasbemutatóval is.

RECEPTEK

BOGRÁCSGULYÁS / 5 személyre /

bogracsgulyas 10,70 kg marhalapocka
0,10 kg zsír
0,20 kg hagyma
0,05 kg fokhagyma
0,01 kg kömény
0,02 kg só
0,15 kg lecsó
0,005 kg cseresznyepaprika
1,00 kg burgonya
0,05 kg zöldpaprika
0,05 kg paradicsom
1 adag csipetke
0,02 kg törött paprika

A marhahúst kockára összevágjuk, bográcsot zsírral kikenjük, az aljára elhelyezzük a marha ritka csontokat, majd rétegezve belerakjuk a kockára vágott húst és a finomra vágott vöröshagymát. Tetejére köménymagot, összetört fokhagymát, friss paprikát, paradicsomot rakunk. A cseresznyepaprika felét felkészítéskor, a másik felét felfőzés után tesszük bele. Lassú tűzön főzzük, és amikor a zsírját feladta, finomra őrölt kalocsai paprikával fűszerezzük és hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát. Zeller zöldet teszünk bele, jól kiforraljuk, amíg a burgonya félig megpuhul, majd belefőzzük a szaggatott csipetkét. Ha elkészült, forrón tálaljuk.

KEMENCÉBEN SÜLT LIBAMÁJ / 5 személyre /

kemenceben sult libamaj0,80 kg libamáj
0,80 kg libaháj
0,02 kg só
0,001 kg őrölt bors
0,001 kg babérlevél
0,20 kg vöröshagyma
0,20 kg lecsó (vagy paprika és paradicsom)
1 cs. zeller zöld

A megtisztított vöröshagymát cikkekre vágjuk és a lecsóval, babérlevéllel, zeller zölddel összekeverve tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük. Ráhelyezzük a libamájat, majd a máj tetejére a hájat. Nem túl forró kemencében sütjük. Ha a háj kiolvad, a zsírral locsolgatjuk a májat és készre sütjük. A sült libamájat felszeleteljük, a szeleteket sóval és grill fűszerrel ízesítjük majd tálaljuk.

libatoportyus pogacsaLIBATÖPÖRTYŰS POGÁCSA / kb. 20 darabhoz /

0,50 kg liszt
0,20 kg darált libatöpörtyű
0,02 kg élesztő
0,10 l tej
0,20 l tejföl
0,10 kg margarin
2 db tojás
0,10 l fehérbor
0,01 kg só
0,002 kg törött bors

A megszitált lisztet dagasztótálba teszem. Az élesztőt langyos tejben kevés cukor és liszt hozzáadásával fölkelesztem, majd hozzáadom a liszthez. Hozzáadom továbbá a felolvasztott margarint, kevés fehérbort, tojás sárgát, sót, őrölt borsot, tejfölt és a darált töpörtyű felét. Az egészet jól összegyúrom (dagasztom) és nem túl hideg helyen pihentetem 15-20 percig. Ezután lisztezett deszkára teszem, nyújtófával kinyújtom, a töpörtyű másik feléből megkenem és hajtogatom. Ezt a műveletet 2-3 alkalommal megismétlem, mire a töpörtyűt teljesen rákenem. Végül nyújtódeszkán kinyújtom, késsel bevagdalom és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Kizsírozott sütőpléhre vagy tepsibe nem túl szorosan egymás mellé helyezem. Még rövid ideig pihentetem, tetejét felvert tojással megkenem. Középmeleg sütőben pirosra sütöm.

SÓLET FÜSTÖLT LIBAMELLEL / 5 személyre /

solet1,70 kg füstölt libamell
0,80 kg szárazbab
0,10 kg vöröshagyma
0,01 kg fokhagyma
0,10 kg árpagyöngy
0,02 kg só
0,02 kg őrölt bors
0,15 kg liszt
0,02 kg pirospaprika
3 db egész tojás
marhafaggyú

Nagy szemű fehér babot kiválogatunk, majd megmosás után beáztatjuk hideg vízbe. 4-5 órai állás után egy fém edénybe beletesszük a babot, a finomra vágott vöröshagymát,  sót,  tört fokhagymát, kevés pirospaprikát, lisztet, őrölt borsot, árpagyöngyöt, és az egészet összekeverjük. A megmosott libamelleket ráhelyezzük, majd felengedjük dupla mennyiségű vízzel (esetleg tehetünk bele egy kevés marhafaggyút, jó ízt ad neki). Közepes hőmérsékletű sütőbe tesszük, fedővel letakarva pároljuk (kb. 4-5 óra), közben rázogatjuk. Mielőtt kész van, megmosott egész tojásokat teszünk bele. Ha a libamellek megpuhultak, kiszedjük, tálalásig félretesszük. Szeletelt libamellel és főtt tojással tálaljuk.

TANYASI ÍZELÍTŐ / 5 személyre /

tanyasi izelito0,20 kg házi szalámi
0,25 kg füstölt sonka
0,20 kg Kolozsvári szalonna
0,25 kg disznósajt
0,20 kg kenőmájas
0,15 kg túró (kőrözött)
1 fej fejes saláta
1 csomó póréhagyma
1 csomó fehér retek
0,10 kg  paradicsom
0,10 kg  kígyó uborka
0,05 kg lila hagyma
0,05 kg erős zöldpaprika
3 db tojás

A házi ízesítésű és füstölésű szalámi, kolbász, sonka, kenőmájas és disznósajt bőrét először gondosan eltávolítjuk, majd formásan felszeleteljük. Ezt követően különböző formákat kialakítva fatálra helyezzük. A friss zöldségféléket szintén feldaraboljuk és ízlés szerint a hideg felvágottak mellé helyezzük. A túróból körözöttet készítünk, a tojást megfőzzük és a húsok mellé felrakva tálaljuk. Reggelinek, előételnek, uzsonnának ajánljuk.

TEJFÖLÖS HARCSA EGÉSZBEN SÜTVE / 5 személyre /

tejfolos harcsa1,50 kg egész harcsa
1,50 kg burgonya
0,15 kg liszt
0,20 kg kolozsvári szalonna
0,20 kg vöröshagyma
0,01 kg törött paprika
0,04 kg só
0,003 kg őrölt bors
0,30 dl olaj
0,10 kg zöldpaprika
0,10 kg paradicsom
0,20 dl tejföl
1 csom. zeller zöld

Az egész harcsákat megtisztítjuk, sűrűn beirdaljuk és megsózzuk. A sütésig állni hagyjuk, hogy a só jól átjárja. Olajat forrósítunk, közben a besózott halat paprikás lisztben megforgatjuk és a forró olajban elősütjük. Ezután tűzálló tálba tesszük, törött borssal fűszerezzük és tejföllel meglocsolva sütőben vagy szalamanderben pirosra sütjük. Amíg a harcsa megsül, elkészítjük a hozzávaló köretet. A Kolozsvári szalonnát kockára vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük, majd kiszedjük a zsírjából és ezen a zsíron elősütjük a vöröshagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, amit előzőleg nagyobb kockára összevágtunk. A kockákra vágott burgonyát olajsütőben megsütjük és hozzá keverjük a szalonnás, hagymás raguhoz. Fűszerezzük sóval, törött borssal és zeller zölddel. Tálaláskor a halat díszített fatálra csúsztatjuk és mellé halmozzuk  az elkészített köretet. A halat pedig körbe rakjuk egész sült paprikával, paradicsommal és szalonnából készült kakastaréjjal.

2015. július 5. vasárnap
Zöldbabos ételek napja az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra zöldbabból készült specialitások kerülnek.
Kóstolja meg ezeket a finom ételeket!

 

program - barack ételek2015. július 12. vasárnap
Őszibarack, sárgabarack ételek napja az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra őszibarackból, sárgabarackból készült specialitások kerülnek.
Jöjjön el hozzánk ezen a napon is!

 

2015. július 19. vasárnap
Kabakos zöldségek napja az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra kabakos zöldségekből készült specialitások kerülnek.
Ízlelje meg a kabakos zöldségekből készült ételspecialitásainkat!

 

Dinnyék2015. július 26. vasárnap
Dinnyék napja az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra sárga- és görögdinnyéből készült specialitások kerülnek.
Térjen be hozzánk egy ebédre/vacsorára!

 

program - paprika paradicsom nap2015. augusztus 2. vasárnap
Paprika és paradicsom specialitások napja az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra paprikából és paradicsomból készült specialitások kerülnek.
Kóstolja meg őket!

 

program - szüreti mulatság2015. szeptember 27. vasárnap
Szüreti mulatság az Új Tanyacsárdában

Szüreti életkép megjelenítése, szüreti koszorú, szüreti kapu, stb. Az életkép megjelenítésében népviseletbe öltözött lányok és fiúk segítenek. A szüreti mustkészítés műveleteinek (szőlődarálás és préselés) bemutatása, a munkálatokba a vendégeket is bevonjuk. Az elkészített mustból mindenki maga meríthet.

A bográcsokban finom szüreti ételspecialitások készülnek. A vendégek szórakoztatására lovasbemutatót tartunk, valamint pusztai kocsizásra invitáljuk őket. A jó hangulatról cigányzenekar gondoskodik.

A szüreti program tervezett menete:

11.00 órától Mustkészítés és kóstoló
Kézműves program gyermekeknek
Ebéd szüreti specialitásokkal, cigányzenével
Délután kocsizás, lovaglás karámban,
Méneshajtás és lovasbemutató

Vendégeink az étlapunkon található további finomságok közül tetszés szerint választhatnak!
A csárdánkban ebédelő vendégek részére a programokon való részvétel ingyenes!

2015. október 3. szombat
Ménszemle az Új Tanyacsárdában

A Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete értesíti tagjait és az érdeklődőket, hogy az Egyesület szokásos évi ménszemléjét 2015. október 3-án (szombaton) rendezi Felsőlajoson, az Új Tanyacsárdában.

Program:

08.00 órától - Mének beérkezése, azonosítás, méretfelvétel
10.00 órai kezdettel - Küllemi és mozgásbírálat
12.30 órakor - Ingyenes lovasbemutató megtekintése a Tanyacsárda jóvoltából
13.00 órakor Eredményhirdetés, díjkiosztás

További információ: www.lipicailo.hu
Szeretettel várunk minden érdeklődőt és állatbarátot!
A programokon való részvétel ingyenes!

 

program - sütőtök ételek2015. október 4. vasárnap
Sütőtök ételek napja az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra sütőtökből készült specialitások kerülnek.
Kóstolja meg ezeket a különleges ételeket.

 

2015. október 11. vasárnap
Malachúsból készült ételek az Öreg Tanyacsárdában

Ezen a napon a napi ajánlatunkra malachúsból készült specialitások kerülnek.
Kóstolja meg ezeket a különleges ételeket.

 

program - országos étterem hét2015. október 12.-18. várható dátum
Országos Étterem Hét az Öreg Tanyacsárdában

Vendégeinket, melyről egy 3 fogásos menüt állíthatnak össze, egységesen mindössze 3.300 Ft-ért. Asztalfoglalás szeptember 17-től kizárólag online az alábbi weboldalon keresztül küldhető el: www.etteremhet.hu

 

program - sobri halnapok2015. október 17-18. szombat-vasárnap
SOBRI Halnapok az Öreg Tanyacsárdában

A „Sobri-féle” halászlé már fogalommá vált. Ezekben a napokban e jellegzetes íz mellett még számos hal-ételspecialitást kóstolhatnak a vendégek. A hangulatot az étteremben saját cigányzenekarunk műsorával emeljük esténként. A halnapok ételkínálatát, az ételspecialitásokat halétlapon szerepeltetjük, melyet kifejezetten erre az eseményre készítünk el.

 

2015. október 23-25. péntektől vasárnapig
SOBRI Halnapok az Öreg Tanyacsárdában

Programot ld. Feljebb.

 

2015. október 31- november 1. szombat – vasárnap
Vadhúsból készült ételspecialitások az Öreg Tanyacsárdában

Az Öreg Tanyacsárda napi kínálatában megtalálhatóak ezekben a napokban az ízletes vadétel- specialitások. Erre az alkalomra a csárdában hangulatos dekorációt, valamint külön étlapot készítünk.

 

Libanapok2015. november 7-8-9-10-11. szombattól szerdáig
Márton napi libaétel-specialitások az Öreg Tanyacsárdában

A Márton-napi lúdfogyasztás megújuló hagyomány hazánkban, de hogy ez a szokás tovább fennmaradjon, liba-ételeket kínálunk vendégeinknek ezekben a napokban.

 

2015. november 14-15. szombat - vasárnap
Márton napi libaétel-specialitások az Öreg Tanyacsárdában

Ld. fentebb

 

2015. november 21-22. szombat-vasárnap
Magyar halakból készült ételek az Öreg Tanyacsárdában

Köszöntse nálunk Erzsébet és Katalin nevű ismerőseit, rokonait finom halételekkel! A jó hangulatot cigányzenekarunk biztosítja (szombat este és vasárnap délben).

 

program - andrás napi disznótoros2015. november 28-29. szombat-vasárnap
András napi disznótoros ételek az Öreg Tanyacsárdában

Az Öreg Tanyacsárdában várjuk kedves vendégeinket! A Tanyacsárda étlapjáról disznótoros ételekből válogathatnak vendégeink. Cigányzenekarunk gondoskodik a jó hangulatról szombat este és vasárnap délben.

András nap környéke hagyományosan összefonódott a disznóvágások kezdetével. A tél megérkeztével disznótoros ételekkel kínáljuk mi is kedves Vendégeinket! Jöjjön el Ön is!

program - mikulás2015. december 6. vasárnap 12.00 óra
Mikulás látogatja meg a gyerekeket az Öreg Tanyacsárdában

A gyerekek december közeledtével már alig várják, hogy a piros ruhás, ősz szakállú „öregember”-rel találkozhassanak és az elmondott versekért cserébe csokoládét és más finomságokat kapjanak. Azonban, hogy a felnőtt vendégeinket is megörvendeztessük, az év elmúlt gasztronómiai rendezvényein legsikeresebbnek bizonyult ételeinkből válogathatnak.

 

2015. december 5-6. szombat-vasárnap
Filézett vegyes (ponty-harcsa) halászlé és válogatás 2015. legsikeresebb ételeiből az Öreg Tanyacsárdában

 

2015. december 12-13. szombat-vasárnap és 19-20. szombat-vasárnap
Advent karácsonyi ételekkel az Öreg Tanyacsárdában

A karácsony közeledtével díszbe öltöztetik az emberek lakásaikat és készítik szívüket a meghitt ünnepre. Így teszünk mi is a csárdában, a karácsonyi dekorációba öltöztetett termekben meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit és ünnepi étkeket teszünk a vendégek asztalára.

 

2015. december 24. csütörtök (10.00-15.00)
Karácsonyi ételek elvitelre az Öreg Tanyacsárdából

Bízza ránk a munka oroszlánrészét, segítünk az ünnepet Igazi Ünneppé varázsolni! Rendelje meg tőlünk az ünnepi asztalára szánt ételeket és mi elkészítjük Önnek!

 

2015. december 25-26-27. Éttermünk zárva tart várhatóan

 

2015. december 30. szerda
Disznótor látványkonyhával, lovasbemutatóval és kocsikázással az Új Tanyacsárdában

12.00-tól érkezés az Új Tanyacsárdába, a Vendégeket 1 pohár forralt borral kínáljuk.
Böllér irányításával elkezdődnek a munkálatok. A hurka, kolbász elkészítését a vendégek figyelemmel kísérhetik.
Készül a sült vér és sült máj, melyekből kora délután kóstolót adunk.
14.00 órától kocsikázás, majd lovasbemutató.
A vendégek megismerkedhetnek a munkafolyamatokkal: a hurka és kolbásztöltéssel.
15.30 Hagyományos disznótoros menü:

Orjaleves
Disznótoros tál: pecsenye, véres és májas hurka, sült kolbász, párolt káposzta, magyaros tört burgonya
Fánk baracklekvárral

Az ebéd alatt a jó hangulatról cigányzenekar gondoskodik.

 

2015. december 31. csütörtök
Szilveszteri ételek elvitele az Öreg Tanyacsárdából

Bízza ránk a munka oroszlánrészét, segítünk az ünnepet Igazi Ünneppé varázsolni! Rendelje meg tőlünk az ünnepi asztalára szánt ételeket és mi elkészítjük Önnek!

 

2015. december 31. csütörtök
Szilveszter az Öreg Tanyacsárdában

A feldíszített étteremben a megterített asztaloknál mindenkit négyfogásos, ízletes vacsora vár. A jó hangulatról cigányzenekar (Csóka Gyula és zenekara) és Disco gondoskodik.

 

Játékos vetélkedő

Csapatokat alakítunk ki, majd névválasztás és csatakiáltás. A versenyszámok győzteseit a helyszínen jutalmazzuk. Jutalmak lehetnek: kis üveges barackpálinka, üveges bor, paprikafüzér, stb.

ALAPJÁTÉKOK

1. Üvegleverés ostorral
2. Patkódobálás
3. Talicskatolás.
4. Zsákban futás
5. Játék lopóval
6. Pusztasí
7. Tűkeresés a szénakazalban

A puszta olimpia a következő Extra játékokkal egészíthető ki:

Libaterelés „Állati játékok”
Tojássejberolás
Szamár póló „Állati játékok”
Kettesfogat akadályhajtás „Állati játékok”

szureti mulatsag 1Az érkező vendégeket pogácsával, pálinkával fogadjuk. Szüreti életkép megjelenítése, szüreti koszorú, szüreti kapu, stb. Az életkép megjelenítésében népviseletbe öltözött lányok és fiúk segítenek. A szüreti mustkészítés műveleteinek  (szőlődarálás, és préselés) bemutatása, a munkálatokba a vendégeket is bevonjuk. Az elkészített mustból mindenki maga meríthet. A bográcsokban finom szüreti ételspecialitások készülnek. A vendégek szórakoztatására lovasbemutatót tartunk, valamint pusztai kocsizásra invitáljuk őket. A jó hangulatról cigányzenekar gondoskodik.

szureti mulatsag 2

Érkezés egy tanyára, ahol a tanyagazda személyesen fogadja a vendégeket, bemutatja "birodalmát", a gazdaságukat, háziállataikat. A gazda saját termésű borával kínálja a vendégeket és megtanítja őket a lopózás tudományára, a gazdasszony gyümölcsöt kínál. A vendégek kedvük szerint időzhetnek a tágas udvarban.

Majd továbbindulás a lovasbemutató színhelyére, ahol megtekintik a bemutatót és azt követően a Tanyacsárdában fogyasztják el a résztvevők ízletes ebédjüket cigányzene mellett.

A vendégek szállítását vállaljuk az ország bármely pontjáról. Igény esetén népviseletbe öltözött személyzet kíséri a vendégeket. Természetesen a barackpálinka és a frissen sült pogácsa sem hiányozhat a buszról.

utazas busszal 1

utazas busszal 2

Amerikai western party a hamisítatlan magyar pusztán

western party 1Nem csupán lovasbemutatónkat fűszerezzük meg egy eredeti western show-val, de az asztalra is az alkalomhoz illő ételek kerülnek.

A csárda bejáratánál már western hangulat fogadja a vendégeket. Felszolgálóink cowboy stílusban: farmerben, kockás ingben, nyakukban kendővel szolgálják ki a vendégeket. A terítés és a dekoráció hűen tükrözi western kocsmák hangulatát.

Az érkezőket büféasztallal várjuk, amelyen a bivalyhús buciban, ugyanúgy megtalálható, mint a frissen sült tökmagos és túrós pogácsa. A finom ízeket  Whisky-vel, üdítővel és sörrel öblíthetik le a vendégek.
Igény esetén ökröt is sütünk látványban a vendégek előtt, mely elmaradhatatlan része a western partynak. A vendégek segíthetnek az ökör forgatásában és felszeletelésében.

Western ebéd menüje (lehet büféasztalos vagy felszolgált is):

Levesek:

Hideg gyümölcskrémleves
Mexikói jérceraguleves

Főételek:

Colorado csirkeszárnyak chilis mártással
Grill kolbászkák kincskereső salátával
Texas-i pecsenye áfonyás- boros laskagombaraguval
Canada pulykamedalion sült burgonyával
Préri ökörhús párolt káposztával, kukoricás rizzsel (igény esetén: ökörsütés)
Salátabár: friss zöldségek és salátaöntetek

Édességek:

Óriás pite juharsziruppal
Diós guba forró csokival

Programajánlataink délelőttre és délutánra

A vendégek csapatokat alakítanak, egy-egy törzset. Ezek a törzsek vetélkednek a nap folyamán egymással, felváltva az egyes helyszíneken. Minden versenyszámban értékeljük a törzsek teljesítményét, és a nap végén jutalmazzuk.

A törzsek feladatainak a következőket javasoljuk.

Színes vadnyugati programok közül választhatnak a vendégek, úgy mint

Az érkező vendégek öltözékének pontozása
Törzsi arcfestés
Készülődések: indián fejdíszkészítés, tarsolykészítés bőrből, törzsi koszorú készítése
Íjászverseny
Rodeo bika, tehénfejés, lasszódobálás, zsákban futás, tűkeresés szénakazalban, szkander bajnokság
Country táncház
Tűzrakás, kincskeresés,

És még sok más érdekes program.

Western show

A zenés show tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek színessé, gazdaggá teszik a vadnyugatról alkotott képünket. Indián lovasbemutató íjászattal, lándzsadobással. Western falu részlet Cowboyokkal, pisztolypárbajjal, lovas üldözéssel, kötéllel húzatással.

Trükklovaglás látványos elemekkel, tűzön átlovaglás.

Jelmezben, zenével, 4 lovas, 4 lovász-statiszta,

műsorvezetővel: 30 perces

csaladinap 1Ha megtalálta a megfelelő időpontot, és meghatározta a létszámot, akkor hívjon bennünket és bízza ránk a családi nap megszervezését! Az Öreg és az Új Tanyacsárda tágas teraszai, termei, szabadtéri területei kiválóan alkalmasak egy színvonalas rendezvény helyszínének.Ha közösen kiválasztottuk a megfelelő helyszínt, segítünk a program összeállításában. A programokat tudjuk egy koncepció köré csoportosítani, de lehetséges tematizálás nélkül is családi napot szervezni. A lényeg, hogy a vendégek apraja és nagyja jól érezze magát, és egy vidám napot töltsenek együtt.

csaladinap 2Ízelítő a programjainkból, a teljesség igénye nélkül:

Méneshajtás és lovasbemutató
Kocsikázás lovas kocsin a pusztában
Közös főzés a vendégekkel – Főzőtanfolyam vagy főzőverseny
Arcfestés és kézműves foglalkozás
Pusztaolimpia – Játékos vetélkedő
Íjászat – kétszeres világbajnok vezetésével
Jósnő, Látóasszony jövendőt mond
Vidámpark kicsiknek és nagyoknak

Rodeó bika,
Felfújható csúszdás akadálypálya,
Légvár,
Élő csocsó,
Kalandpark,
Quadok, terepjárók
Lengőteke, Kötélhúzás

Focipálya
Csocsó-asztal, Ping-pong, Asztali léghoki
Buborékfoci
Hőlégballonozás
Vattacukor kóstoló

csaladinap 3A családi nap programja mellett segítünk összeállítani a rendezvény gasztronómiai kínálatát is. A babgulyás, sült kolbász, palacsinta mellett számos ötletünk van, mellyel felejthetetlenné tudjuk tenni ezt a napot. A közös grillezés, nyárson sütés és finom falatok után sok vendégünk később is szívesen tér vissza hozzánk.

- Életkép a cigányéletből - 

Eredeti cigány környezetben, a régi szokásokat felelevenítve bemutatjuk a cigányok kultúráját, mindennapi életét, dalait, táncait.

cigányosan 1Érkezéskor maga a vajda fogadja a vendégeket a cigány falu közepén, a haranglábnál, pogácsával, pálinkával, miközben a cigány nép, a táncosok ekhós szekéren cigányzene mellett, nótázva beszekereznek a faluba. A pergős táncos jelenetek mellett láthatunk munka közben vályogvetőt, fafaragót, kovácsot. A kemencében cipó sül, a nyárson forog a malac, a vendégek pedig a cigány néppel együtt mulatnak, játszva szórakoznak. A felállított asztalokon magyaros hideg falatokkal, a bográcsgulyásból leves-kóstolóval, hordókból folyó borral üthetik agyon éhségüket, szomjukat a Vajda vendégei.

cigányosan 2Asztalra kerül a sültes tál cigánypecsenyével, salátával, majd a híres lángoló pitét is megkóstolhatják a résztvevők. Meggyúlnak a tábortüzek, a cigányok a tűz körül leheveredve tovább mulatnak, jönnek a virtuskodó szóló táncok, a lágy hangú, kicsit szomorkás cigány dalok.

Tréfás játékok, mint a csók a cigány lánynak a kendő alatt, vagy az üveges tánc, a fakanalazás emelik a hangulatot.

Kb. 3 órás programidő 

A program késő délutáni kezdéssel, vacsorával egybekötve ajánlott és kombinálható lovasbemutatóval.

mezőgazdasági program 1Többféle mezőgazdasági programot is kínálunk a mezőgazdaságban jártas szakembereknek vagy a magyar mezőgazdaság iránt érdeklődő külföldi csoportoknak. Idegenvezető segítségével idegen nyelven is lebonyolíthatóak a programok.

Az alábbi lehetőségek közül lehet választani:

Gabona (rozs) termőterület bemutatása Lajosmizse környékén
Fóliasátras és szabadföldi gabonaterület (búza, árpa, rozs, köles, lucerna) bemutatása Tiszakécskén
Eperföld megtekintése Lajosmizsén
Alma, szilva, sárgabarack, meggy vagy más termőterület bemutatása Lajosmizse környékén
Ökogazdaság látogatása
Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra megtekintése pálinkakóstolóval
Libatelep megtekintése Lajosmizse környékén
A Tanyacsárda lipicai lovas telepének megtekintése helyben – Új Tanyacsárda
Szarvasmarhatelep (szürkemarha is) bemutatása Kocséron

 

A programot igény szerint össze lehet kötni egy kellemes ebéddel/vacsorával az Öreg vagy az Új Tanyacsárdában, esetleg egy lovasbemutatóval is.

mezőgazdasági program 2

 
 

Ez a weboldal sütiket használ. Ennek részleteiről bővebben olvashat ide kattintva >>> Bővebb információ

A sütik (cookie) lényegében veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el az Ön számítógépére annak érdekében, hogy javítsa a felhasználói élményt az Ön számára. Segítségével információkat kapunk arról, hogyan használják látogatóink weboldalunkat, milyen hirdetések érdekelhetik őket. A sütiket böngészőjének beállításában tilthatja le.

Bezárom